18 Haziran 2011 Cumartesi

Strings (1991)

1960 doğumlu Kanadalı kadın yönetmen Wendy Tilby'nin 1991 tarihli Strings filmi, ilginç bir öyküye sahip, aynı zamanda inanılmaz zahmetli bir teknikle kotarılmış bir film. İngilizce'deki pek çok anlamıyla (kablo, bağ, ip, yaylılar) Strings, film için oldukça anlamlı bir isim olmuş. Filmin yapımcısı, kısa film sanatına verdiği büyük destekle tanınan National Film Board of Canada (NFB).

Sulu boya ve cam üzerine gliserin yöntemiyle yapılan film, Aleksandr Petrov'un büyük ustalıkla kullandığı cam üzerine boya tekniğinin bir versiyonu. Cam üzerinde sahnenin ilk karesinin oluşturulup filme alınmasından sonra, cam üzerindeki malzeme yeniden işlenip ikinci kare oluşturulup çekiliyor ve sahne bu şekilde oya gibi işleniyor. Akıcılığın sağlanması için saniyede en az 15 kare oluşturulması gerekliliğini düşünürsek, bir dakika süren bir sahne için bu işlemin 900 kez tekrarlanması gerektiğini hesaplayabiliriz. Harcanan emek gerçekten muazzam. 

Wendy Tilby'nin ikinci filmi olan Strings, 1992 yılında Oscar'a aday gösterilmiş ama Daniel Greaves'in Manipulation filmine kaybetmişti. Tilby, Amanda Forbis ile birlikte yönettikleri 1999 tarihli When The Day Breaks kısa filmi ile de ikinci kez Oscar'a aday gösterilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder