7 Ekim 2011 Cuma

Sinna Mann / Angry Man / Öfkeli Adam (2009)

"Öfkeli adam", Gro Dahle ve Svein Nyhus'un kitabından uyarlanan bir ev içi şiddet öyküsü.

Uzun zamandır sadece eğlendirmeyen, işe yarar bir animasyon yapmak isteyen yönetmen Anita Killi, daha önce başka bir kitabı vesilesiyle tanıştığı yazar Gro Dahle'nin kendisini "Sinna Mann" isimli eseriyle tanıştırmasıyla aradığı öyküyü bulduğuna karar verir. Daha kitap yayınlanmadığı için filmdeki karakterler daha ziyade Dahle ve çizer eşi Svein Nyhus'un "World Without Corners" kitabından esinlenerek yaratılır.

Filmin prodüksiyonu için tam bir yıl kapı kapı kaynak arayan yönetmen, Norveç Film Enstitüsü'nden aldığı destekle sonunda işe koyulur ve tam 27 ay süren zorlu bir yapım sürecinden sonra filme hayat verir. Cut-out tarzındaki animasyonuyla katıldığı festivallerde çok büyük ilgiyle karşılanıp ödüllere boğulan film, 2011 Oscar'ı için de adı geçen filmler arasında yer alır.

1968'de Stavanger'de doğan animatör/yönetmen Anita Killi, Oslo'daki State Art okulundan sonra Volda üniversitesinde animasyon lisansı yaptı ve 1996 yılında mezun oldu. Trollfilm AS isimli kendi stüdyosunu kuran Killi, çeşitli kısa film, reklam ve canlandırmalı belgesellere imzasını koydu.

Filmin öyküsü, yapım aşamaları, ödülleri ve prodüksiyon ekibi ile ilgili son derece detaylı bilgilere, stüdyonun web sayfalarından ulaşabilirsiniz.