18 Temmuz 2011 Pazartesi

More (1998)

Karanlık, renksiz bir dünyada, bir işçi, mutluluk vaadeden cihazlar üreten bir fabrikada montaj yapmaktadır. Boş zamanlarında daha iyi bir cihaz yaratmak için sürekli çalışmaktadır. Sonunda amacına ulaşmasına ulaşır, ama ne yazık ki bu başarının bir bedeli olacaktır.

Mark Osborne'nun yazıp yönettiği altı dakikalık stop-motion kısa animasyon film olan More, IMAX formatında çekilen ilk kısa film olma özelliğini taşıyor.

Dokuz ay süren zahmetli bir yapım süreci sonucunda hayat bulan film, Oscar adaylığını da içeren büyük bir ilgi ve övgüyle karşılanır. Sınırlı sayıda izleyiciye ulaştıktan sonra üzerindeki ilgi sönen filmin yönetmeni Osborne, filminin sömürüleceği ve izinsiz dağıtılacağından endişelenmesine rağmen, filmi iFilm sitesine yüklemeye karar verir.

Film yüklenir yüklenmez sitedeki en popüler film haline gelir ve bir yıl boyunca bu özelliğini sürdürür. Kısa animasyon severler arasında çok büyük bir ilgi gören More, popüler sinema sitesi IMDB'nin en iyi kısa filmler listesinde de çok uzun bir süre en üstte olmayı da başarır.

Filmin başarısında hiç de azımsanamayacak bir katkı da, kullanılan müzikler. New Order grubunun 1985 tarihli Low-life isimli albümünde yayımlanan Elegia isimli parça, filmin karanlık atmosferiyle şaşırtıcı bir uyum içinde özdeşleşir.