12 Temmuz 2011 Salı

The Danish Poet (2006)

Kendi doğumumuza neden olan zincirleme olayların izini sürebilir miyiz? Varlığımız bir tesadüf mü sadece? Önemsiz gibi görünen şeyler aslında önemli midir?

Danimarkalı şair Kasper Jørgensen ilham peşindedir. Psikiyatrının önerisiyle ünlü yazar Sigrid Undset'le tanışmak üzere Norveç'e gider. Norveç'e varınca bir çiftçinin kızı olan Ingeborg'ü görür ve ona aşık olur. Evlenme teklif eder ama Ingeborg babasının uygun gördüğü bir adamla evlenmek üzeredir. Öykünün devamında, önemsiz gibi görünen bir dizi ayrıntı, bizi anlatıcının hayatının en önemli ayrıntısına götürecektir. Kendi doğumuna!

The Danish Poet (Danimarkalı Şair) filminin Norveçli yönetmeni Torill Kove, hayatınızın en önemli kilometre taşlarının birinde arkanıza bakıp soracağınız "Nasıl oldu da ben kendimi burada buldum?" sorusu üzerine inşa etmiş filmini. Kendi doğumuna yol açan gerçek olaylar zinciri de filmde anlatılan kadar ilginç. Önceleri bu olayları anlatma niyetiyle filme koyulan yönetmen, sonradan filminin fazlasıyla kişisel olduğunu düşünüp kurguyu değiştirmiş.

Bir National Film Board of Canada (NFB) prodüksiyonu olan film, 2007 yılında en iyi kısa animasyon Oscar ödülüne layık görüldü. 1958 Norveç doğumlu Kanadalı yönetmen Torill Kove, 2001 tarihli "Büyükannem Kralın Gömleklerini Ütülerdi" isimli filmiyle de Oscar'a aday gösterilmişti.