25 Temmuz 2011 Pazartesi

Katedra (2002)

Bir gezgin, gotik bir katedralin yıkıntılarını ziyaret etmektedir. Katedralin içinde tuhaf heykeller vardır. Gezgin, katedralin ucuna doğru ilerlerken heykeller onu izler. En uca vardığında, güneş doğar, bir uçurumun kenarında durur gezgin.

1976 doğumlu Polonyali animatör Tomasz Bagiński, 2002 tarihli bu ikinci kısa film çalışmasında, yine Polonyalı olan yazar Jacek Dukaj'ın kısa öyküsü The Cathedral üzerine kurmuş senaryosunu. Kendi kendini eğiten bir animatör olan Baginski, sinema ile uğraşmak için mimarlık eğitimini yarıda bırakmış ve Katedra'yı tam üç yılda tamamlamış.

Filmin prodüksiyonu Platige Images tarafından yapılmış. Lokomotifi Tomasz Baginski'nin kısa animasyonları olan, 1998 yılında Varşova, Polonya'da kurulan bu postprodüksiyon stüdyosu, yetenekli Polonyalı animatörlere yeni ufuklar açıyor. Aralarında dünyaca ünlü yönetmen Lars von Trier'in birkaç filmi de olan çeşitli uzun metrajlı filmlere özel efekt olarak katkıda bulunulmuş.

Filmde sergilenen sıradışı görselliğin maddi düzeyde katkısı bir en iyi kısa animasyon Oscar ödülü  adaylığı oldu. Yönetmenin bir sonraki filmi Sztuka Spadania (Fallen Art) ise BAFTA ödülüne layık görüldü ve kısa film severler arasında çok büyük bir ilgi gördü. Yönetmenin (şimdilik) son filmi ise 2009 tarihli The Kinematograph. Tomasz Baginski şu sıralar ilk uzun metrajlı filmi Hardkor 44 üzerinde çalışıyor.