11 Aralık 2011 Pazar

Animatörlerin Tercihi: En İyi 150 Animasyon (141-150)

141. Spacy (1981, Takashi Ito)
700 fotoğrafın çeşitli kombinasyonlarla yerleştirilip stop-motion tekniğiyle filme alınmasıyla, sonsuz bir döngü içinde üç boyutta dolaşma hissi yaratan ilginç bir deneysel animasyon. Kyoto Sanat ve Tasarım Üniversitesi'nde doçent olan Japon sanatçı Takashi Ito'nun filmi. Günümüz itibariyle çok etkileyici gelmeyebilir, ama yapıldığı dönemde ilgiyle karşılanmıştı. Filmi buradan izleyebilirsiniz.

142. L'Ange / The Angel (1982, Patrick Bokanowski) 
Fransız animatör Patrick Bockanowski'nin 70 dakikalık deneysel çalışması. Filmden kısa bir bölümü buradan izleyebilirsiniz.

143. Frog With Guts! (1974, Eiji Okabe, Tadao Nagahama) 
(Eklenecek)

144. The Big Snit (1985, Richard Condie) 
1986 yılında en iyi kısa animasyon filmi dalında Oscar adaylığı olan The Big Snit, Scrabble oynarken tartışmaya başlayan bir çiftin öyküsünü konu alıyor. Kedileri, televizyonlarının elektrik kablosunu çiğnediğinden, dünyada nükleer savaş çıktığından habersizdirler. Çeşitli festival ve yarışmalarda tam 17 ödül kazanma başarısını gösteren, National Film Board of Canada (NFB) prodüksiyonu filmin yönetmeni, "tufah ve çılgın" olarak tanımlanabilecek tarzıyla Richard Condie. 1993'te hazırlanan en iyi 50 çizgi film listesinde de 25. sıraya layık görülmüş.

145. Magical Maestro (1952, Tex Avery) 
Ünlü Amerikalı animatör Tex Avery'nin yönettiği Magical Maestro, opera şarkıcısı bir buldog olan Poochini'nin öyküsünü anlatıyor. Poochini'nin konserinin açılışında gösteri yapmak üzere iş isteyip reddedilen bir sihirbaz, Poochini sahnedeyken bir şekilde orkestra yöneticisinin yerine geçip sihirli değneğiyle Poochini'yi kılıktan kılığa sokuyor. 1908 - 1980 yılları arasında yaşayan, Holywood animasyonun altın çağında MGM ve Warner Bros stüdyolarında birçok filme imza atan yönetmen Tex Avery, aralarında Bugs Bunny ve Daffy Duck'ın da bulunduğu birçok çizgi karakterin yaratıcısı olarak tanınıyor.

146. Memories (1995. Morimoto Koji, Okamura Tensai, Otomo Katsuhiro) 
Memories, yönetmenliğini Morimoto Koji, Okamura Tensai ve Otomo Katsuhiro'nun yaptığı üç bağımsız bilim-kurgu öyküsünden oluşan 1995 yapımı bir anime/manga. Magnetic Rose isimli ilk öyküde, üç uzay gezgini, bir kadının anılarından oluşan bir dünya içeren terkedilmiş bir uzay gemisine çekilir. Stink Bomb öyküsünde genç bir asistan yanlışlıkla kendini Tokyo'ya çevrilmiş bir biyolojik insan bombasına dönüştürür. Cannon Fodder isimli son bölüm ise, tek amacı görünmeyen bir düşmana top fırlatmak olan bir şehrin bir gününü tasvir eder. Son bölümün yönetmeni Otomo Katsuhiro aynı zamanda serinin de yazarı.

147. The Mochimochi Tree (1972, Tadanari Okamoto) 
(Eklenecek)

148. Yakult "Miru-Miru" commercial (1979, PMBB) 
Bir süt ürünü reklam filmi.

149. Peter Gabriel's "Sledgehammer" (1986, Brothers Quay)
Dev progressive rock gruplarından Genesis'in kurucusu, solisti ve flütçüsü olarak yıldızı parlamış Peter Gabriel'in 1986 tarihli  çalışması Sledgehammer'in müzik videosu. Videonun yönetmeni Stephen R. Jackson, ama animasyon yönünden büyük emek Quay kardeşlerin. Tam dokuz dalda MTV Video Müzik Ödülü kazanan klibin (2011 itibariyle rekor) çekimleri için Peter Gabriel 16 saat boyunca cam plakların arkasında uzanıp videonun kare kare çekilmesine yardımcı olmuş. Klibin bazı kısımları ise Wallace ve Gromit serisiyle tanınan Aardman Animations'dan Nick Park tarafından çekilmiş. Klip aynı zamanda MTV tarihinin en çok çalınan müzik videosu.

150. Kanikuly Bonifatsiya / Boniface's Vacation (1965, Fyodor Khitruk)
Çek yazar Milos Macourek'in masalından uyarlanan bu kısa animasyon, tatillerinde Afrika'daki büyükannesini ziyarete giden kibar bir sirk aslanını konu alıyor. Tatilinde balık avlama hayalleri kuran kibar aslan, sonunda kendini Afrika'daki çocuklara sirk gösterileri yaparken buluyor. 1938 yılında Sovyetler Birliği'nin meşhur animasyon stüdyosu Soyuzmultfilm'de çalışmaya başlayan yönetmen Fyodor Khitruk'un ilk filmi The Story of a Crime, Sovyet animasyon sanatının rönesansının başlangıcı olarak kabul ediliyor. Fyodor Khitruk, üç adet de Winnie the Pooh'un Sovyet uyarlaması Vinni-Pukh kısa animasyonu çekmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder